Käytiin eilen ensimmäistä kertaa ratikka-ajelulla nyt kun koeliikenteeseen pääsee ilman ajanvarausta. Tässä kokemuksia ensimmäisestä matkasta.

Ratikka on tyylikäs ja näyttävä, samoin kuin pysäkit ja pysäkkien ympäristö. Sisään pääsee helposti ja nopeasti; laituri on samalla tasolla kuin ratikan lattia ja ovet ovat leveät. Ratikan ovella ei tarvitset jonotella edellisten maksamista vaan kaikki nousevat nopeasti sisään ja leimaavat matkakorttinsa tai mobiililippunsa sisäpuolella. Koska nousut ovat nopeita, pysäkkipysähdykset ovat lyhyitä. Kellotin muutaman pysähdyksen (pysahdyksestä liikkeellelähtöön) ja pisin keskustan pysähdys kesti noin 30 sekuntia. Yleensä pysähdys oli 20 sekunnin luokkaa. Tämä on selvästi nopeampaa kuin busseilla kuljetettava väkimäärä huomioonottaen.

Väkeä oli ratikassa suhteellisen paljon jokaisella kolmella matkalla, jonka teimme. En tiedä johtuuko tämä siitä, että ihmiset ovat innostuneina kokeilemassa vai ovatko jo vaihtaneet normaalit kulkunsa ratikkaan. Jokaisella pysäkillä tuntui olevan nousijoita ja poisjääjiä. Tilaa ratikassa kuitenkin on ja istumapaikkoja riitti hyvin. Kyytiin mahtui myös useampi lastenvaunu.

Kyyti on tasaista ja mukavan nopeaa. Ratikka kiihtyy nopeasti, mutta kuitenkin hyvin tasaisesti ja mukavasti. Vaunu ei heilu eikä tärise ja kyydissä on helppo esimerkiksi lukea. Opasteet ja näyttötaulut ovat selkeä.

Kun kyseessä on koeliikenne, niin parannettavaakin vielä on. Tein pieniä havaintoja matkan varrelta:

  • Kerran ratikka pysähtyi rautatiaseman risteykseen ilman näkyvää syytä. Pysähdys kesti sen aikaa, että vastaan tuleva ratikka ehti risteyksen läpi ja omamme ohi ennen kuin matka jatkui
  • Hämeenkadulla ratikka teki lukkojarrutuksen kun jalankulkija meni yli ylityspaikasta, joka ei ole suojatie. Näissä siis ratikalla on etuajo-oikeus. Toivottavasti ihmiset oppivat nopeasti.
  • Pari kertaa ratikka pysähtyi hetkeksi valoihin, Tuulensuussa ja Pyynikintorilla. Liikennevaloetuuksissa on siis vielä säätämistä.
  • Pyynikintorin pysäkin jalankulkijoiden valot ihmetyttivät myös. Raiteiden ylikulkevan suojatien jalankulkijavalot olivat pitkään punaisella, vaikka ratikoita ei ollut lähiakoihin tulossa. Nämä pitäisi ehdottomasti säätää kuntoon.
  • Kerran rautatieaseman pysäkillä tehtiin tuplapysähdys: ensin pysähdys, jonka jälkeen ratikka siirtyi muutaman metrin eteenpäin. Liittynee koeliikenteen luonteeseen ja kuljettajien oppimisprosessiin.
  • Raitiotien nopeusrajoitukset ovat paikoin turhan matalia. Ennakkotietojen pohjalta pelkäsin, että tämä olisi ollut suurempikin ongelma, mutta vaikutti onneksi paremmalta kuin pelkäsin. Joka tapauksessa ratikka, jossa kulkee paljon ihmisiä, kannattaa optimoida niin nopeaksi kuin mahdollista. Ainakin Hervannan valtaväylällä on paikkoja, joissa nopeutta pitäisi olla helppo parantaa. Vuohenojan tienoilla sekä rautatiensillan että Messukylän alittaessaan ratikka tuntuu kulkevan turhan hitaasti osin ilman syytä, osin johtuen Rieväkadun mutkasta ja Vuohensillankadun liittymästä. Samoin Turtolan liittymä on turha hidaste. Pitääkö Vuohensillanakatu liittyä Hervannan valtaväylään? Eikö liittymä onnistuisi Iidesrantaan? Turtolan liittymän ratkaisu on selvä: liittymä vain toiselle puolelle ja valoristeys autoille. Lisäksi: Vaikka ratikka tulee valoristeykseen, nopeus voisi silti olla hyvinkin 40km/h, valtaväyllällä jopa 70km/h. Näinhän autojenkin nopeus on, vaikka matkalla on monta valoristeystä.
  • Ennakkotietojen perusteella osasin odottaa kovalla olevia kuulutuksia. Kuitenkin oikeastaan huomasin tämän vain aluksi ja parilla pysäkillä, joten ei taida olla suuri haitta.