Facebookin Tampereen kuntapoliikkaryhmässä kysyttiin asuinalueiden kehittämisestä. Alla esitetyt kysymykset ja omat vastaukseni niihin.

1. Mitä ajattelette, onko asuinpaikalla väliä?

Asuinpaikalla ei saa olla kovin paljon väliä, sillä valtuutetun pitää ajaa koko kaupungin etua eikä yhden alueen.
Alueen ja alueiden tuntemisesta on tietysti etua.

Itse asun Leinolassa ja olen asunut melkein 20 vuotta Hervannassa, joten koillisen ja etelän tuntemusta ainakin löytyy. Keskustassa toki käyn päivittäinen myös (ennen pandemiaa). Lisäksi perspektiiviä tuo se, että olen asunut ja työskennellyt neljässä eri maassa ja Suomessakin olen asunut Tampereen lisäksi parilla muulla paikkakunnalla. ?

2. Kerro asuinalue/asuinalueet nimeten, mitä siellä pitäisi seuraavan valtuuston aikana tapahtua?

Linnainmaa – Leinola: Ratikan jatko pitää saada nopeutetusti Linnainmaalle. TAYS-tynkähaaran päätepysäkiltä on 3,7 kilometria Koilliskeskukseen ja väli on lähes rakentamatonta, joten ratikkalinja saataisiin nopeasti ja halvalla. Linnainmaa on merkittävän kokoinen aluekeskus Tampereella ja tämä tekisi ratikan tyhkähaarasta kokonaisen linjan, jossa on merkittävä matkustajapotentiaali. Lisäksi Koilliskeskus antaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet ratikan synkronoituihin vaihtoihin idässä ja koillisessa. TAYS – Linnainmaa voitaisiin alkuun rakentaa vain yhdellä välipysäkillä ja täydentää myöhemmin, jos Teiskontien varren kaavoitus etenee.

Linnainmaa – Leinola on vanhaa, pääosin yli 40 – 50 vuotta sitten kaavoitettua aluetta eikä sitä pysty kehittämään aivan sellaiseksi kuin haluaisin. Linnainmaa voisi olla nykyistä isompi ja tiiviimpi ruutukaavakeskustan omaava aluekeskus, jossa olisi enemmän palveluita ja enemmän koteja ihmisille.

Nykytilanteessakin aluetta pitäisi kehittää siihen suuntaan, että palvelut lisääntyisivät ja uusia asuntojakin mahtuisi. Esimerkiksi seurakuntalon ympäristöä ja lähitalojen parkkialueita hyödyntämällä aivan Linnainmaan keskustaan saisi tiiviin ja viihtyisän keskuksen, jos sekoittetaisiin sopivasti asumista ja palveluita ja pistettäisiin parkkipaikat maan alle. Lisäksi Mäentakusenkadun kadun varrella on tilaa, mm. pitkään puhutulle uimahallille, jonka yhteyteen kannattaisi rakentaa maksimimäärä asuntoja. Leinolassa olen miettinyt Orimuskadun vartta, johon saattaisi sopia townhouse-rivi pitkällekin matkalle.

Alueen virkistysmahdollisuudet ovat hyvät eikä yhtenäisiin virkistysalueisiin saa koskea muuten kuin virkistystoimintaa kehittämällä. Lenkkipolut, hiihtoladut, tekonurmet ja luistelukentät ovat alueella mainioita ja ne pitää säilyttää, ja tietysti myös lisää kaikenlaista harrastustoimintaa tukevia palveluja tarvitaan. Hyvä ulkokoriskenttä on yksi esimerkki.