On varsin kummallista, että sähköautot herättävät paljon vastustusta suomalaisessa sosiaalisessa mediassa. Erityisesti tuntuu, että tämä vastustus on kovaa joukoissa, jotka pitävät itseään ”isänmaallisina”.

Kuitenkin on niin, että nykyisen polttomoottoriautot ovat hyvin epäisänmaallisia monessa mielessä. Kaikki polttoaineena käytettävä öljy tuodaan ulkomailta, pääasiassa venäjältä. Öljyn tuonti aiheuttaa Suomen talouteen miljardien suuruisen loven, esimerkiksi vuonna 2015 öljyä tuotiin Suomeen 3,6 miljardin euron arvosta.

Teknologiaa ymmärtäville on selvää, että polttomoottori tulee kuolemaan, ensin henkilöautoliikenteessä ja myöhemmin myös muussa liikenteessä. Monet tahot, esimerkiksi öljyteollisuus, yrittävät viivyttää tätä siirtymää, mutta Suomen kannalta paras on mahdollisimman nopea siirtymä. Suomella ei ole yhtään öljyä, sen sijaan Suomessa on akkujen valmistukseen tarvittavia raaka-aineita, akku- ja sähköautoteollisuutta ja ennen kaikkea osaamista.

Sähkömoottori on kestävä, ei vaadi juurikaan huoltoa ja sähköauto on rakenteeltaan huomattavasti polttomoottoriautoa yksinkertaisempi. Sähköautojen hinnat ovat tippuneet viimeaikoina, ja tulevat tippumaan reilusti vastaavien polttomoottoriautojen hintojen alle. Merkittävä syy hintojen alentumiseen on akkuteknologian voimakas kehittyminen ja samalla halventuminen. Esimerkiksi vuonna 2010 akkun tuotantohinta oli n. 1000€/kWh, vuonna 2020 hinta oli 124€/kWh.

Sähköautolla on jo tällä hetkellä niin paljon etuja polttomoottoriautoon verrattuna, että monessa tapauksessa uuden sähköauton hankinta on järkevämpää kuin uuden polttomoottoriauton hankinta. Edut, mm. lautaus kotona, selvästi halvemmat käyttökulut, välitön kiihtyvyys ja paremmat talviominaisuudet voittavat haitat kuten lataustarve matka-ajossa. Lataushaasteetkin helpottuvat koko ajan latausverkoston laajentuessa ja tiheentyessä sekä latausnopeusten noustessa.

Viimeistään vuonna 2025, uusi sähköauto on järkevämpi hankinta henkilöautoksi lähes kaikissa tapauksissa polttomoottoriautoon verrattuna.

Henkilöautojen muita haittoja, kuten tilantarvetta kaupungeissa tai renkaiden mikromuovijäämiä eivät sähköautotkaan valitettavasti poista.