Lähetetty Aamulehteen 26.10.2012

Aamulehti uutisoi etusivullaan 26.10. harhaanjohtavasti ratikan viivästymisestä. Uutinen perustuu äänestykseen yleisötilaisuudessa, jossa osallistujien enemmistö oli selvästi yli keski-ikäisiä ja kysymyksen asettelu oli seuraava: a) Ratikan toteutusta on lykättävä vähintään neljällä vuodella b) ei c) en osaa sanoa. Jos Aamulehti tekee tältä pohjalta etusivun uutisen, niin miten lehti eroaa iltapäivä- tai juorulehdistä?

Lehdessä syyllistettiin Satua Hassia tietämättömyydestä matkustajamääristä, vaikka päätoimittaja Pokkisen itse antoi tilaisuudessa ja lehdessä täysin väärää tietoa. Pokkinen kertoi ratikalla tehtävän 15 000 matkaa päivässä, vaikka alustava yleissuunnitelma kertoo selkeästi Hervanta – Lentävänniemi -raitiotielinjalla tehtävän 40 000 matkaa päivässä.

Tampereen ensimmäinen ratikkalinja tuottaa 40 000 euroa lipputuloa päivässä ja 12 miljoonaa euroa vuodessa.  Tämä on laskettu yhden euron keskimääräisellä lipun hinnalla. Paljonko 50 000 tunnelissa tehtävää automatkaa tuottaa?

On ikävää, että Aamulehti on ottanut asiakseen raitiotiehankkeen vastustamisen tai ainakin viivyttämisen ja käyttää virheellisistä tietoa tavoitteensa saavuttamisessa. Miten lehteen voi enää luottaa muissakaan asioissa?

Sami Kallio
DI, Yhdyskuntalautakunnan varajäsen (vihr)
Tampere